De sneeuwkettingen om doen

ABD-wintersport-tips

Hoe zit dat nou met sneeuwkettingen?

Op weg naar de wintersport in de Alpen rijdt u hoogstwaarschijnlijk door Duitsland. Hier zijn winterbanden of all-season banden verplicht. Dit geldt ook voor Nederlandse auto's. In Oostenrijk, Italië en Tsjechië zijn winterbanden verplicht in de periode tussen 1 november en 31 maart. Het gebruik van winterbanden in Frankrijk wordt wel aangeraden maar is niet verplicht. Op verschillende delen van de wegen van deze landen is het verplicht om sneeuwkettingen om te doen. Dit wordt aangegeven door een rond, blauw bord waarop een autoband met een sneeuwketting staat.

 

Hoe doet u nou de sneeuwkettingen om?

Wanneer u afreist naar de Alpen is dus verplicht om op bepaalde wegen sneeuwkettingen om te doen. Maar hoe doe je de sneeuwkettingen nou om zo'n band? Wij leggen het graag voor u uit. 

Tijdens het omdoen van de sneeuwkettingen zit u op uw hurken of knieën. Het is dan fijn als er een natte ondergrond is om een deken of kussentje te gebruiken om uw knieën te beschermen en geen natte knieën te krijgen. 

Wanneer u de sneeuwkettingen omlegt met uw blote handen is dit geen pretje. Neem daarom oude handschoenen mee, dit beschermt uw handen en u krijgt geen vieze handen. Doe ook een oude jas aan die smerig mag worden.

Wanneer u de sneeuwkettingen heeft gekocht is het handig om een keer thuis te oefenen. Het is nog een hele kunst om ze er goed en snel om heen te krijgen. Oefen een keer thuis, dan gaat het richting de wintersport vlekkeloos.

Is het donker en moet u dan sneeuwkettingen omleggen? De wegen in het buitenland zijn in de meeste gevallen niet zo goed verlicht als in Nederland. Neem daarom een goede zaklamp mee, zodat u goed kunt handelen.

Op de verpakking van uw sneeuwkettingen staat een maximumsnelheid, houdt u hier aan. Heeft u geen verpakking meer omdat u ze leent of tweedehands heeft gekocht. Houdt u dan aan een maximumsnelheid van 40 à 50 kilometer per uur.

In de verpakking zitten enkel twee sneeuwkettingen. Deze twee sneeuwkettingen zijn bedoeld voor de aangedreven banden. Bekijk vooraf of u voor- of achteraanwieldrijving heeft. Komt u er niet uit? Geen probleem, kom langs bij een vestiging en wij helpen u graag.

Banden hebben verschillende afmetingen en zo ook de sneeuwkettingen. De kettingen mogen niet te groot, maar ook zeker niet te klein zijn. Koop de juiste kettingen voor de juiste autoband. De maat staat op de autoband, maar u kunt altijd bij een van onze vestigingen langs komen en wij adviseren u graag.

Zitten de sneeuwkettingen er helemaal om heen? Stop naar een paar meter om te kijken of de sneeuwkettingen nog geheel op hun plek zitten en niet per ongeluk zijn losgeschoten.

Spoel de kettingen na gebruik schoon met water en laat alles goed opdrogen, zodat er geen roest op de kettingen komt en u de sneeuwkettingen het volgende jaar zo weer mee kunt nemen. 

Hoe kunnen we u verder helpen?